Turizmus

 

A község területén az utóbbi években több fejlesztés történt turisztikai vonalon.

Ezek közül megemlítjük a kisadorjáni Környezetvédelmi és Fejlesztési központot, a nyárádszentlászlói Pásztortűz panziót, , a nagyadorjáni Dorman sportbázist.

 

A Kisadorján-i Focus Eco Center által kialakított és  a helyi polgármesteri hivatal által támogatott Környezetvédelmi és Fejlesztési központban,  gyerekeknek és egyetemistáknak ökotáborokat szerveznek. Ezen táborok alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a környék védett növény és állatvilágával, valamint felkészítőkön vehetnek részt különböző környezetvédelmi témákkal kapcsolatban. Ugyanitt látható az első fenntartható folyóvízgazdálkodási rendszer, ami a Dorma patakon kiépített fenékpadok segítségével volt megvalósítható. Ezenkívül a Focus Eco Center jóvoltából, jelzett turistaösvényeket hoztak létre. Ilyenek például a Kisadorjánból induló, Tüzeshegy  meg a Hét forrás  turistaösvények.

 

 

A Nyárádszentlászlón újonnan nyílt 80 férőhelyes Pásztortűz nevű panzióban, gyerekeknek meg felnőtteknek egyaránt többféle programot kínálnak. Ezek közül megemlíthetjük a szervezett kirándulásokat, gyalogtúrákat (hegyitúrák, majorlátogatás és kézműves foglalkozásokat úgymint: fafaragás, bútorfestés, gyékényfonás, szövés, kűrtőskalács sütés

A létesítményhez hat nagy faház tartozik, egy jurta alakú étterem, valamint egy hagyományos stílusban felújított parasztház.

A faházak kétszobásak, minden szobához fürdőszoba tartozik

A kertben tűzrakó hely található bográcsozáshoz, szalonna- és flekkensütéshez, valamint egy hagyományos kemence, amelyben - segédlettel - kürtös kalács és lepény süthető.

 

 

 

                        A Nagyadorjánban nyílt 35 férőhelyes, labdarugó pályával  és fittness teremmel ellátott Sportland panzióban, sportolóknak kínálnak különböző edzőtáborokat.

A Dorman sportbázis a sportolók kiegyensúlyozott felkészülését kivánja elősegiteni, egyenlő fontosságot tulajdonitva a testmozgásnak, pihenésnek, egészséges táplálkozásnak valamint a jó közérzetnek is.

Bármilyen sportág képviselőit szivesen látják - a sportbázis télen-nyáron nyitva áll futball, kézilabda, kosárlabda vagy röplabda csapatok előtt, de más sportot űzők előtt is.

Kiváló edzőfeltételeket biztositanak. A vendégek rendelkezésére állnak :

  • futballpályák
  • konditerem
  • távfutási lehetőségek

 

 

Az edzés után a vendégek igénybe vehetik az erre a célra berendezett szaunát és rekuperációs kádat.

Az emeleten létrehozott klubban több aktiv pihenési lehetőség van:

  • biliárd
  • asztalitennisz
  • darts
  • léghoki
  • vagy televiziózni és filmet nézni is lehet.

Azok számára akik több időt szeretnének a szabadban tölteni kirándulási, biciklizési és lovaglási lehetőségek vannak a közelben.

 

A Dorman sportbázis edzőtáborokat, gyermektáborokat és sportvetélkedőket is szervez. Főként sportklubbok, szervezett sportcsapatok, táborszervezők vagy kirándulócsoportok érdeklődésére számitanak.

Legkevesebb 15 személyes csoportokat várnak, az év bármely szakaszában; a bázis maximálisan 35 személyt tud elszállásolni.

Áraik rugalmasak és vendégeink érdekeit szolgálják.

 

A község területén még működik 5 darab az ECEAT ( European Center for Ecological and Agricultural Tourism) rendszerbe bejegyzett faluturizmussal foglalkozó családi ház.